Història

Història

Història del port de Blanes

aLa relació de Blanes amb el sector pesquer ve des de ben antic. De fet, els romans ja van observar que la badia natural que formava la platja era ideal per aixecar una petita base portuària. Tot i que no disposem de dades del període situat entre la fi de l’Imperi Romà i el segle XI, cal suposar que el port va ser molt important tant a nivell pesquer com per al transport de persones i mercaderies.

A banda de la pesca i el transport, durant l’Edat Mitjana el port també es va utilitzar per a finalitats militars. Així el 1133 va acollir la flota cristiana per anar a conquerir les Illes Balears, però posteriorment el port va servir perquè tropes invasores ataquessin la població. Posteriorment, ja en temps de pau, la bona posició geogràfica de Blanes va permetre que molts vaixells de cabotatge que feien ruta per la Mediterrània paressin a la vila.

Tot i la importància de la pesca i el transport marítim, no va ser fins el 1872 que es va plantejar la construcció d’un port. Fins a aquell moment les barques dels pescadors descansaven a la sorra de la platja, mentre que els vaixells més grans quedaven varats a uns metres de la costa.

La idea inicial del 1872 va quedar aturada i no va ser fins al 1913 que es van començar els tràmits per a la realització de les obres. La construcció del port a l’emplaçament actual es va iniciar l’octubre del 1916, però pocs anys després les obres van quedar aturades. A causa de la precària situació econòmica i la inestabilitat política del país, la construcció va anar avançant poc a poc. D’aquesta època encara es poden observar alguns exemples, com ara la llotja vella, construïda entre el 1930 i el 1939.

Si bé és cert que en els anys 30 el port ja tenia una part operativa, no va ser fins als anys 1945-46 que es va donar per acabada la primera fase. En aquell moment la majoria de les barques de pesca ja eren de motor i, en conseqüència, el seu radi d’acció s’ampliava notablement.

Anys després es van anar fent ampliacions del port, com per exemple la construcció del Club Nàutic als anys 60 i l’actual llotja que data del 1994.

No obstant, un temporal de llevant ocorregut el desembre del 2008 va fer evident la necessitat d’endegar un conjunt d’obres d’ampliació. A causa del temporal l’espigó de contenció va patir importants desperfectes i es van enfonsar tres embarcacions. Els treballs, que van acabar el 2011, van canviar totalment la imatge del port. La Generalitat de Catalunya va construir un nou dic, es va prolongar el contradic i es va construir un espigó de sorres. Gràcies a les obres es va ampliar el port en 12.000 metres quadrats.

× Com et podem ajudar?