Entrevista a Iris Triola – “El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes. foto a Iris triola pescadora de Blanes membre de l'Associació Dones de la Mar i que impulsa el projecte de gastromobil i showcooking a les llotges

Entrevista de Elena Ferran – Blanes | Publicat a leconomic.cat

L’Iris va deci­dir dedi­car-se pro­fes­si­o­nal­ment a la pesca. Fa vuit anys que es va embar­car per sor­tir a pes­car i avui és la pri­mera dona que forma part de la junta de la con­fra­ria.

No ve de família de pes­ca­dors.

Soc de l’inte­rior, de la Cellera de Ter, però els estius els pas­sava a casa d’uns parents a Bla­nes i el port era un dels meus racons on mirava de pes­car. Va ser de gran, com a tècnica de tele­visió, que em vaig embar­car tres set­ma­nes per fer un repor­tatge sobre arts de pesca. Em vaig ado­nar que tenia més ganes de pas­sar a l’acció que d’obser­var dar­rere la càmera.

I s’hi va tirar de cap?

Hi vaig tro­bar el lloc, em va ena­mo­rar. M’havia d’espa­vi­lar per fer la for­mació bàsica, la de mari­nera pes­ca­dora, de pont i de màqui­nes fins a acon­se­guir les dues patro­nies, la portuària i la de pesca, que és la que m’ha cos­tat més.

Li ha estat difícil fer-se camí enmig d’un món d’homes?

Vaig començar en un vai­xell oce­a­nogràfic on érem dues dones embar­ca­des. Era una subs­ti­tució de mesos que es va allar­gar un any, i la mei­tat dels mesos no toques terra. Era difícil de con­ci­liar res però veia com­pli­cat que algú em volgués per sor­tir a pes­car.

I es va equi­vo­car…

En la pesca hi ha anti­gues supers­ti­ci­ons que les dones por­ten mala sort a les bar­ques, i encara sents allò que no es pot tocar les xar­xes si es té la regla. La figura de la dona en la pesca sem­pre ha estat silen­ci­ada perquè con­ve­nia algú que es quedés a casa cui­dant el niu.

I on es va embar­car?

Va arri­bar el dia que neces­si­ta­ven un mari­ner i jo estava pre­pa­rada, amb la revisió mèdica feta. Tot­hom em volia donar con­sells. Es pen­sa­ven que dura­ria qua­tre dies. Els més grans m’espe­ra­ven a port per veure’m la cara quan tornàvem els dies de mala mar. No ha estat fàcil però ha val­gut la pena tot el que m’ha donat el mar i la pesca.

És a la con­fra­ria i de l’Asso­ci­ació de Dones de la Mar. Té ganes de can­viar coses?

Soc la pri­mera dona a for­mar part d’una con­fra­ria de pes­ca­dors. No parava de dema­nar millo­res i el patró major em va con­vi­dar a tre­ba­llar per acon­se­guir-les. Això m’ha obli­gat a fer un parèntesi i em quedo un temps a terra perquè tot no es pot fer. Vull donar valor a l’ofici i al peix fresc sal­vatge que arriba a les llot­ges, que és l’última proteïna sense addi­tius ni con­ser­vants que ens queda.

És el més sos­te­ni­ble que tenim.

Men­jar peix de les llot­ges és la garan­tia que es res­pec­ten les vedes i el temps de cria con­tri­buint a la cura del nos­tre medi marí. Als pei­xos que venen de lluny els han posat addi­tius i con­ser­vants per fer-ne el trans­port, encara que siguin legals. Hi ha molts països que no tenen la nor­ma­tiva ambi­en­tal que tenim al nos­tre lito­ral.

Bla­nes vol ser pio­ner a iden­ti­fi­car el peix fresc.

Pre­sen­tem una nova marca del peix fresc de la llotja amb un codi QR per tenir la pro­cedència del peix i enllaçar amb la web, on es des­plega un mapa de tots els res­tau­rants que ofe­rei­xen peix fresc de la llotja de Bla­nes.

Les demos­tra­ci­ons culinàries s’estan fent des de l’estiu. Estan satis­fe­tes?

És un pro­jecte impul­sat per l’Asso­ci­ació de Dones de la Mar que aplega pes­ca­do­res i totes les dones que es dedi­quen a tenir cura de la mar. S’orga­nit­zen aques­tes gas­tromòbils en femení als dife­rents GALP que tenim al lito­ral, que són els grups d’acció local de pesca sor­gits dels fons euro­peus. Les demos­tra­ci­ons en directe i ober­tes a la ciu­ta­da­nia volen pro­mo­ci­o­nar aquest peix fresc i valo­rar espècies poc cone­gu­des.

Conei­xem poc i men­gem sem­pre el mateix?

En una de les demos­tra­ci­ons que vaig fer al port d’Arenys vaig pre­sen­tar el bis, que és el cosí germà del verat. A molts llocs el venen com si ho fos. A les sub­has­tes de peix que van a la baixa aquest peix arriba a 50 cèntims d’euro per una caixa de 10 qui­los. És una misèria per als pes­ca­dors arte­sa­nals o d’encer­cla­ment, que s’hi pas­sen tota la nit. No els com­pensa.

I ense­nyar a fer bons plats hi pot aju­dar. Com el cui­nen?

Vam fer mol­tes vari­a­ci­ons, per a tots els gus­tos: mari­nat, esca­bet­xat i bar­re­jat amb uns fideus com els que es fan dalt de les bar­ques. En tro­bem tot l’any, de bis, i s’ha d’apro­fi­tar. Aquest setem­bre es cui­narà a la llotja de Bla­nes, al mer­cat de Vila­nova, al cen­tre cívic de la Bar­ce­lo­neta o serem a Tor­re­dem­barra. No parem.

Veu futur en un sec­tor on cada cop ple­guen més bar­ques?

Hi ha poc relleu gene­ra­ci­o­nal i és evi­dent que ara és molt més com­pli­cat sor­tir a pes­car, amb tan­tes nor­ma­ti­ves. Per això som a les llot­ges per aju­dar els pes­ca­dors a fer aquesta feina més fei­xuga que reque­reix quasi un admi­nis­tra­tiu. Les nor­mes d’Europa ens aju­den a ser més sos­te­ni­bles.

Tenen zones veda­des voluntària­ment dins el pro­jecte Eco­rest. És com un plan­ter?

Tenim una zona vedada en el temps i l’espai per sem­pre on refo­res­tem el fons sub­marí. El pes­ca­dor també s’ocupa de crear espais sub­ma­rins on els pei­xos podran repro­duir-se i ama­gar-se en un hàbitat natu­ral on posem els coralls i les gorgònies, que amb la pesca acci­den­tal les biòlogues recu­pe­ren per tor­nar-los a mar.

S’enyora de sor­tir a mar?

Moltíssim, però vull obrir les por­tes de la con­fra­ria. Ens venen esco­les i volem que ens visi­tin les d’hos­ta­le­ria. Així els futurs cui­ners tin­dran clares les tem­po­ra­des dels pei­xos i sor­ti­rem del rap, el lluç, la gamba, l’anxova, el bacallà i el salmó, que s’ha posat tant de moda.

Deixa el primer comentari

Altres notícies

Tota l'actualitat de la Confraria de Pescadors de Blanes