Treballem més per una pesca sostenible

Amb una llarga història i una flota diversa, vetllem pel respecte a l'ecosistema marí mentre promovem les tradicions pesqueres. Volem participar en l'educació, destacant la sostenibilitat en la pesca, compartint amb vosaltres la nostra passió.

Descobreix

Pesca neta: Per una mar Mediterrània sense residus

Els pescadors també som escombraries
A la mar hi ha la major part de vida del planeta i aporta oxígen i aliment a milions de persones
La Confraria de Pescadors de Blanes participa activament en el projecte Pesca Neta que treballa per protegir la Mediterrània retirant i reciclant els residus marins, especialment plàstics. Un total de quaranta embarcacions de totes les modalitats participen activament del projecte, sobretot les embarcacions d'arrossegament que dediquen gairebé 2 hores diàries a netejar el mar i protegir l'ecosistema de la contaminació.
Sense la Mediterrània, no podrem sobreviure
Des de l’aire que respirem, fins al menjar que mengem, fins al clima que vivim, tots depenem dels nostres mars. Avui, són més importants que mai. Els residus estan asfixiant l’ecosistema marí. Grans àrees del nostre mar estan morint ràpidament, i totes les espècies que habiten en l’ecosistema s’enfronten a una disminució precipitada.
Visitar la web del projecte
Xarxes socials:

El canyó de Blanes

La Confraria de Pescadors de Blanes comte amb gairebé totes les espècies comercialitzades a Catalunya.
L'orografía de la zona de pesca de Blanes és molt singular. Només hi ha dos indrets en el mar català amb un relleu oceànic similar. Un és el canyó de Blanes i l'altra és el canyó de Palamós. El canyó de Blanes comença a l'altura de Lloret de Mar on discorre paral·lel a la costa fins que a l'altura de Blanes canvia d'orientació i se situa perpendicular a la costa en direcció sud cap a Mallorca.
El fons marí és generalment pla on la sedimentació és elevada i cobreix els afloraments de roca o trets tectònics. Aquesta sedimentació prové de diverses fonts, com ara sediments d'erosió durant temporals, o aportats principalment pels rius durant riuades. Els corrents, a més, fan circular aquests sediments, redistribuint-los al llarg de la costa i enriquint i alimentant els caladors de pesca. El canyó de Blanes està alimentat per sediments provinents dels rius del Golf de Lleó, principalment del riu Roine, i dels rius del marge Català nord, la Muga, el Fluvià, el Ter i la Tordera.
Les zones de pesca al canyó de Blanes tenen forts relleus de pujades i baixades amb diferents recs i escarpaments, i es troben a diferents profunditats, des de 3 metres fins a 2200 metres, fet que fa que el port pesquer de Blanes compti amb gairebé totes les espècies comercialitzades a Catalunya. Des del sonso, que es pesca a la platja (de 2 a 5 metres), fins a la gamba que es pesca entre 500 i 800 metres de profunditat.

Els caladors habituals 
Cada dia feiner les barques enfilen la bocana del port rumb als seus caladors, que poden anar a més de 30 milles endins. Aquests llocs de mar o assenyalen les zones de pesca de les barques de Blanes des de fa segles. Algun d’aquests són: Amèrica, can Ferrer, De través, el Penjant, el Rec, els Golafres, els Quaranta o ses Coranta, es Capets, es Turó Gros, la Brana o Barana, la Creu, la Fonera, la Fluviana o Flobiana, Paneca, sa Malica, sa Planassa, sa Rocassa, ses Garotes. Cal esmentar també: Abissínia, el Congo, es Freu, es Garrofers, es Penjant d’Enfora, es Sot de la Gamba, es Xuclador o la Carrana.
Líder en la recerca marina al Mediterrani
L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona pertany al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és el centre més gran de recerca marina d'Espanya i un dels més importants de la regió Mediterrània. Es dedica íntegrament a l’estudi dels mars i oceans. La seva tasca de recerca busca aprofundir i avançar en el coneixement científic del medi marí i esbrinar quin paper tenen els mars i oceans en el context del planeta.
 Una llarga experiència i un equip humà format per més de 200 especialistes en els diferents aspectes de la investigació oceanogràfica (física, química, geologia i biologia), li atorguen una visió global de l’ecosistema marí, així com capacitat per valorar els canvis i l’impacte humà sobre aquest medi i cercar-hi solucions. L’Institut de Ciències del Mar ha estat recentment guardonat amb la menció d’excel·lència científica “Severo Ochoa”. Com a institució pública, el centre manté també el compromís de comunicar i difondre a la societat els coneixements adquirits a través de la seva activitat científica, incloent-hi el sector pesquer, amb qui hi col·labora assíduament.

El projecte Life Ecorest

Innovació i cooperació per a restaurar hàbitats marins profunds de Catalunya
El canyó de Blanes es caracteritza per acollir gran nombre d'espècies bentòniques profundes (coralls, gorgònies, esponges i briozous) que els pescadors coneixien de molt temps enrere, però que s'ha estudiat i caracteritzat amb detall (CSIC-Life ecorest GALP-ABRIC), essent un cas únic en la Mediterrània, el qual cuidem i mantenim.
Visites guiades
La Confraria de Blanes participa en el projecte Life Ecorest, dedicat a restaurar 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds en una zona d’alt valor ecològic al litoral de Girona i Barcelona. Gràcies al seu esforç, organismes marins com coralls, gorgònies i esponges que queden accidentalment atrapats a les xarxes són rescatats pels pescadors i traslladats a aquaris instal·lats a les confraries, on es recuperen abans de ser retornats al mar per reforestar zones que els mateixos pescadors han vedat voluntàriament.

Centre de recuperació d’animals marins de la Mediterrània

Pescadors implicats en la cura del Medi marí
Des de fa molts anys que els pescadors de Blanes col·laboren en la preservació de les espècies marines. Des del 2024, col·laboren amb el projecte "Talla per elles" de la Fundació CRAM. Aquest projecte té com a objectiu treballar, conjuntament amb el sector pesquer, per reduir l'impacte de la pesca de palangre sobre les tortugues marines i promoure una pesca més sostenible.
Visites guiades

Busques més informació?

Contacta amb la Confraria de Pescadors de Blanes