Arts de pesca

El port de Blanes acull una diversitat d'embarcacions pesqueres, cadascuna amb tècniques específiques que s'adapten a diferents tipus de pesca i espècies.
La Confraria de Pescadors de Blanes som més que una simple associació, som un vincle essencial entre el mar i la terra, connectant directament els nostres pescadors amb els consumidors. Amb una flota diversa que inclou 14 barques d'arrossegament, 11 artesanals, 6 d'encerclament, 7 sonseres i 1 palangre de superfície, vetllem pel respecte pel medi marí i la sostenibilitat de les nostres activitats.

El palangre

Abans que es creessin les llicències de pesca (UE) el palangre podia pescar sense límits. Es dedicaven als peixos pelàgics (peixos migratoris) que passaven en la seva migració per la zona de Blanes. Eren artesanals que es dedicaven a la pesca selectiva per temporada. Per exemple el sable (desaparegut) i el lluç d'abril a maig, el bonítol i la tonyineta de maig a setembre i el peix espasa de setembre a gener.
Més informació

Unes barques de l’Ametlla que es dedicaven a l’art de l’encerclament varen començar a anar moltes milles en fora per pescar la tonyina i es van fer molt grans econòmicament. Com que la tonyina és un animal pelàgic utilitzaven avionetes i més tard helicòpters per albirar els peixos. L’empresa que va ser molt llesta i va contractar biòlegs, científics per presentar el pla de gestió de la tonyina a la UE.

En el pla de gestió es van proposar les quotes per espècia com feien ja a l’Atlàntic. Les quotes es van decidir en consonància a l’històric de facturació de cada barca.

El que va passar és que moltes barques van desaparèixer per falta de rendibilitat.

Actualment, la pesca de palangre és molt selectiva 95%, només el 5% de pesca accidental (ocells, tortugues…)

Estan també controlats per la caixa blava, localització i horari. Regularització per talla, per exemple 11 kg talla mínima del peix espasa i 30 kg la tonyina, mida dels hams. Paro biològic que va de gener a març on la marineria va a l’atur (a Catalunya).

 Artesanals o d’arts menors 

Aquestes embarcacions són de mida petita o mitjana i utilitzen arts de pesca menors. Normalment el seu radi d’acció és més proper a la costa, encara que alguns treballen lluny. Entre els diferents arts utilitzats s’hi troben la pesca en línia de mà (un ham - un peix), el palangre, les nanses, el tresmall, les vetes o soltes, els voleros i les llampugueres. Les barques d’arts menors solen pescar llagostes, polles, sèpies, pops, calets, lluços, déntols, pagells o pagres.

Nansa
Respecten les zones permanentment vedades i tenen límit d'esforç pesquer a 16 hores al dia com a màxim.
A l'estiu totes les barques de pesca també han de respectar les zones reservades pel turisme, assenyalades amb boies grogues.
El problema sorgeix quan les motos i les barques esportives no respecten el treball dels pescadors, fins i tot ens hem trobat amb robatoris del calament, buidada de captures...

Encerclament o teranyina

Els antics sardinals avui són les barques d’encerclament, o teranyines. Són de mida gran i operen de nit. Utilitzen una embarcació petita amb un focus de llum per atreure bancs de peixos com la sardina, el seitó, el verat, el viso o el sorell. Una vegada els peixos es concentren la teranyina els encercla.
Controlats també per la caixa blava, localització per satèl·lit. Límit de l'esforç pesquer per horari, de les 10 de la nit fins a les 8 del matí, les mides dels arts. Vedes de dos mesos (atur i ajudes de l'administració). Prohibició de pescar a menys de 0,75 milles de la costa i 35 metres de profunditat. L'encerclament pot pescar en superfície a sobre de les zones vedades, ja que no malmet el fons marí. Respecten les zones permanentment vedades i tenen límit d'esforç pesquer a 16 hores al dia com a màxim.
A l'estiu totes les barques de pesca també han de respectar les zones reservades pel turisme, assenyalades amb boies grogues. El problema sorgeix quan les motos i les barques esportives no respecten el treball dels pescadors, fins i tot ens hem trobat amb robatoris del calament, buidada de captures...

Sonseres 

La pesca del sonso a Blanes és gestionada per un pla de cogestió que inclou científics, administració i pescadors. Aquest comitè proposa quotes i vedes de pesca. El sonso és un peix de cicle curt (un any de vida). Les sonseres treballen en línia de costa.

Pla de cogestió del sonso

Abans del 1987 el sonso es pescava per esquer.
El reglament Europeu del 2005 va instaurar una malla mínima que no podia complir la pesca del sonso, aleshores van poder presentar un pla de gestió les pesqueres que tinguessin anteriorment una reglamentació.

Es va crear el pla de cogestió actual de la pesca del sonso, amb un comitè on hi ha representació de científics (CSIC, WWF, ICATMAR), administració (Generalitat) i pescadors.
Van establir període de veda que va des del 15 desembre fins a l'1 de març.
Es van sumar els quilos de totes les embarcacions i varen decidir una quota màxima de 600 kg per dia i barca, 3000 kg setmanals.
El comitè cada mes es reuneix, comparen dades i proposen quotes.
Regularitzar les mides de l'art, han de fer 125 m per cama.
Val a dir que el sonso és un peix que només arriba a l'any de vida, és a dir no creix més i com diuen els pescadors va per anyades sent aquest any una mal anyada, on la quota actualment és de 30 kg, dia per barca.

 Arrossegament o Quillats 

Els antics bous avui són les barques d’arrossegament, conegudes com a quillats. Són les embarcacions més potents de la confraria. Aquestes barques utilitzen xarxes que poden arribar fins a 800 metres de profunditat per capturar espècies com la gamba, l’escamarlà, el lluç, el rap, els rogers, les maires, les molles, les cananes o el gall de sant Pere. Només poden treballar 12 hores al dia respectant els períodes de veda. 
Quant a les pràctiques de pesca, seguim estrictament els períodes de vedes, que actualment són 2,5 mesos a l'any i que, per sort, són retribuïts per l'administració. També respectem els dies assignats per cada barca, diferenciant entre dies de pesca per peix i dies de pesca per gamba, tots adjudicats per l'administració.
També respectem el límit de l'esforç pesquer, horaris controlats mitjançant una caixa blava, tecnologia de localització per satèl·lit que informa l'administració de l'horari i la localització exacte dels vaixells. En horari d'estiu i sortim a mar a les 6 a. m. i tornem com a màxim a les 6 p. m., 12 hores al dia com a màxim, l'horari d'hivern surten una hora més tard.

Per la marineria no és tan clar, ja que ens varen obligar a passar a ser fixes discontínues i en els períodes de veda passem a l'atur i que actualment molts companys ja no disposen d'aquest ajut, val a dir que la generalitat dona un altre tipus d'ajut amb un any de retard per les persones que han esgotat l'atur.
També respectem les zones permanentment vedades, pactades entre les Confraries i el CSIC. Aquestes zones s'estan reforestant amb el projecte Life Ecorest.
Per aconseguir més dies de pesca per tal de no anar a la ruïna moltes barques, els pescadors hem proposat xarxes amb més llum (més obertura de malla) i portes pelàgiques.

Troba tot el que vulguis saber sobre la Llotja de Blanes

És un plaer compartir amb vostès la nostra dedicació a la pesca marítima i la conservació dels nostres oceans