Història
Tot i la importància de la pesca i el transport marítim, no va ser fins al 1872 que es va plantejar la construcció d'un port. Fins a aquell moment les barques dels pescadors descansaven a la sorra de la platja, mentre que els vaixells més grans quedaven varats a uns metres de la costa.
La idea inicial del 1872 va quedar aturada i no va ser fins al 1913 que es van començar els tràmits per a la realització de les obres. La construcció del port a l'emplaçament actual es va iniciar l'octubre del 1916, però pocs anys després les obres van quedar aturades. A causa de la precària situació econòmica i la inestabilitat política del país, la construcció va anar avançant a poc a poc. D'aquesta època encara es poden observar alguns exemples, com ara la llotja vella, construïda entre el 1930 i el 1939.
"El 4 de febrer del 1911, després del temporal ocorregut dies enrere, molts nàufrags han perdut les seves embarcacions i han quedat en la misèria; es formarà una comissió de pescadors que recollirà donatius per a aquestes famílies. L'Ajuntament hi contribuirà amb 50 pessetes" (0,30 cèntims de l'euro actual!!!). Fruit d'aquell temporal l'11 de febrer l'alcalde de Canet de Mar demana ajut als blanencs per a les famílies dels pescadors afectats. També es proposa una reunió urgent de batlles del litoral, a fi de demanar a les autoritats centrals l'auxili per a les víctimes i per "exigir" la construcció de ports de refugi a la costa de Barcelona fins a Sant Feliu, ja que no n'hi ha cap. No serà fins al cap de dos anys i mig que se'n té notícia de les autoritats pertinents en un comunicat d'un diputat català que deia així: "20 d'agost del 1913, el diputat Ventosa i Clavell participa en el consistori que el Consell d'Estat informa favorablement de l'expedient d'obres del port de Blanes i també s'ha aconseguit que SM el Rei signi el decret d'autorització de la subhasta de les obres. El regidor Ferrer proposa expressar l'agraïment del consistori al diputat Sr. Ventosa pel servei prestat al poble".
Per fi s'havien aprovat les obres del port! Això no vol pas dir que ja estava tota la feina feta, encara va trigar molt temps a fer-se realitat el somni blanenc. Com podeu comprovar, que es fes el nostre port no va ser cosa d'un dia, van ser molts anys, van haver de passar moltes tragèdies per poder conquerir-lo, i com podeu comprovar ni el 1913 van començar les obres, encara van trigar alguns anys més, més de 30 anys per acabar la primera fase.
Si bé és cert que en els anys 30 el port ja tenia una part operativa, no va ser fins als anys 1945-46 que es va donar per acabada la primera fase. Anys després es van anar fent ampliacions, com per exemple la construcció del Club Nàutic als anys 60 i l'actual llotja que data del 1994.
Imatges històriques de la subhasta de Blanes
El port del segle XXI
Un nou port per al s. XXI. El temporal de Sant Esteve de 2008
A primers dels anys dos mil el vell port presentava moltes mancances, això va fer que la necessitat d’un nou port anés prenent força entre tots els sectors usuaris de la instal·lació. El 26 de desembre del 2008, a causa d’un fort temporal de llevant l’espigó de contenció va rebre importants desperfectes, diverses barques varen patir danys i tres varen quedar destruïdes. En aquest moment es va fer del tot evident la necessitat d’endegar un conjunt d’obres de protecció i d’ampliació del port.
Els treballs del nou port, que varen acabar el 2011, canviaren totalment la seva fesomia. La Generalitat de Catalunya va construir un nou dic, es va prolongar el contradic i es va construir un espigó de sorres. Gràcies a les obres es va ampliar el port en 12.000 metres quadrats.
Imatges del temporal Sant Esteve (2008)
El primer port pesquer de les comarques gironines
Malgrat les dificultats del sector a tota la Mediterrània, la pesca professional s’ha mantingut ben viva a Blanes. La seva flota, està integrada per unes 40 embarcacions, practica una pesca sostenible i figura entre les més importants del país. Enguany ocupa unes 160 persones directament.
El port de Blanes és el primer port pesquer en nombre de captures de les comarques de Girona. Cada any s’hi pesquen més d’1 milió i mig de quilos de peix de més de 100 espècies diferents. Al mateix temps és el quart port de Catalunya en importància pesquera.
Vols venir a veure en directe l'espectacle visual de les nostres subhastes?
Ens complau oferir-vos l’oportunitat de conèixer més sobre la nostra feina i la importància de la sostenibilitat marina a través de visites guiades, tallers pràctics, conferències educatives i tastets centrades en les subhastes que és quan el port és ple de vida. Estem oberts a compartir la nostra passió i coneixement amb la vostra comunitat i esperem que aquesta col·laboració ens ajudi a preservar la nostra Mar per a les generacions futures.
Troba tot el que vulguis saber sobre la Llotja de Blanes
És un plaer compartir amb vostès la nostra dedicació a la pesca marítima i la conservació dels nostres oceans