PERDEREM EL DRET DE LA SUBIRANIA ALIMENTÀRIA
Conservar l´ecosistema del Mediterrani, ha set i és el principal objectiu de tots.
Els pescadors no només pesquen, els pescadors també són escombriaires i jardiners.
Qui netejarà la brossa que portem tants anys amagant en el fons de la mar?
Només els pescadors d´arrossegament poden arribar a profunditats de fins a 800m per treure tota mena de plàstics i deixalles que durant molts anys l´espècia humana ha anat llençant. Aquests plàstics ofeguen el fons, trencant la cadena tròfica i destruint la vida a la Mar.
Totes les modalitats de pesca estan afectades. Brussel·les planteja una reducció del 79% dels dies de pesca, el que significa que una embarcació que actualment tenia 94 dies per sortir a pescar en tindrà només 20. La flota d´ arrossegament només podrà sortir a pescar de 20 a 28 dies en tot l´any 2025, passant dels 130 dies de mitja actuals a només 27dies. Redueixen dràsticament les quotes dels demersals ( peixos de fons), espècies com, el lluç, la gamba, l´escamarlà, la bròtola i el roger. Per tant totes les modalitats de pesca estan afectades.
Es preveu que desapareixeran més de 500 embarcacions i 17.000 llocs de treball.
On és l´equilibri ecològic i l´equilibri socioeconòmic?
Portem anys actuant per conservar, cuidar i recuperar el que més estimem, la Mar mediterrània i sembla que no ha servit de res. Volen que pleguem.
Cares llargues, incertesa, silenci, empipament i, sobretot, tristesa i desconcert. Aquest és l’ambient que es respira a la Confraria de pescadors de Blanes. I no és per a menys. Els pescadors de l’arrossegament han arribat al límit. No poden més. Les retallades en els dies de pesca, imposats per una normativa europea, ha tocat i enfonsat a un sector que porta anys agonitzant.
Els pescadors porten anys participant activament en molts projectes propis i també conjuntament amb els científics i l´administració per tenir cura del medi marí per assegurar que el peix de llotja prové de la pesca sostenible. També científics i pescadors units treballem per recuperar hàbitats marins profunds.
Voluntàriament hem tancat zones on no si pot realitzar cap mena d´activitat extractiva, creant oasis pels peixos.
Mesures tècniques d´arts més selectives, vedes biològiques anuals de més de 50 dies,
Reducció de les jornades de pesca…
Tenim Pesca Neta a la província de Girona i UPCYCLING THE OCEANS, ECOALF, ECOEMBES a tot el mediterrani.
Vídeo upcycling the oceans: